torsdag 27. september 2012

Kommunikasjonsteorien

Nå i det siste så har vi lært mye om kommunikasjon og hva det innebærer. Vi har lært litt om kommunikasjonsmodeller og forståelse, budskap, og intendert mening og kulturfiltermodellen. Vi lærte om den klassiske kommunikasjonsmodellen som du kan se på bildet under her.
Den viser oss de grunnleggende elementene i en komunikasjonsprosess mellom to personer. Først er det avsenderen som sender en melding via en innkoding/tegn. Tanker eller meninger av hva han/hun vil formidle til mottakeren. Mottakeren er den personen som skal motta meldingen som avsenderen sender. Han/hun tolker tegnet, prøver å avkode det. Så kan mottakeren gi responsen/tilbakemeldingen på den mottatte meldingen som også kan sendes tilbake til avsenderen som en melding/tegn noe som gjør at mottakeren blir avsender og avsenderen blir mottakeren. Støy er det som kan være forstyrrende elementer som skjer rundt en kommunikasjon som kan gjøre at det oppstår misforståelser mellom deltakerne.  Fil:Communication sender-message-reciever.png
Her kommer noen forklaringer på noen begreper som vi har lært i timen:
Kommunikasjonsmodell viser oss hva som skjer i en kommunikasjonsprosess. 
Kulturfiltermodell er hvordan vi ser verden på, vårt syn på forskjellige ting. 
Intendert mening er det som vi mener å si. 
Tegn/melding er det som blir sendt.
 Budskap er tegn eller melding som er blitt tilskrevet en mening.
Kontekst er hvordan vi tolker en hendelse eller tilstand.
Metakommunikasjon/metaperspektiv er kommunikasjonen om kommunikasjonen
Avkoding-Innkoding Avkoding er da mottakeren prøver å forstå mottatte tegn eller meldinger fra avsenderen, mens innkoding er da avsenderens forsøk på å gi uttrykk av sine tanker å meninger til mottakeren.






Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar