torsdag 27. september 2012

Kommunikasjonsteorien

Nå i det siste så har vi lært mye om kommunikasjon og hva det innebærer. Vi har lært litt om kommunikasjonsmodeller og forståelse, budskap, og intendert mening og kulturfiltermodellen. Vi lærte om den klassiske kommunikasjonsmodellen som du kan se på bildet under her.
Den viser oss de grunnleggende elementene i en komunikasjonsprosess mellom to personer. Først er det avsenderen som sender en melding via en innkoding/tegn. Tanker eller meninger av hva han/hun vil formidle til mottakeren. Mottakeren er den personen som skal motta meldingen som avsenderen sender. Han/hun tolker tegnet, prøver å avkode det. Så kan mottakeren gi responsen/tilbakemeldingen på den mottatte meldingen som også kan sendes tilbake til avsenderen som en melding/tegn noe som gjør at mottakeren blir avsender og avsenderen blir mottakeren. Støy er det som kan være forstyrrende elementer som skjer rundt en kommunikasjon som kan gjøre at det oppstår misforståelser mellom deltakerne.  Fil:Communication sender-message-reciever.png
Her kommer noen forklaringer på noen begreper som vi har lært i timen:
Kommunikasjonsmodell viser oss hva som skjer i en kommunikasjonsprosess. 
Kulturfiltermodell er hvordan vi ser verden på, vårt syn på forskjellige ting. 
Intendert mening er det som vi mener å si. 
Tegn/melding er det som blir sendt.
 Budskap er tegn eller melding som er blitt tilskrevet en mening.
Kontekst er hvordan vi tolker en hendelse eller tilstand.
Metakommunikasjon/metaperspektiv er kommunikasjonen om kommunikasjonen
Avkoding-Innkoding Avkoding er da mottakeren prøver å forstå mottatte tegn eller meldinger fra avsenderen, mens innkoding er da avsenderens forsøk på å gi uttrykk av sine tanker å meninger til mottakeren.






onsdag 12. september 2012

"Jenter"


1. Kan du beskrive hans og hennes respektive kulturfiltre. (Beskrivende kulturforståelse.) 
Han er jo læreren, så han har regler som skal bli fulgt. Når hun jenta, som tydeligvis trenger sinnekontroll, prøver å komme seg ut av klasserommet så stopper han henne fordi hun ikke oppførte seg. Han er ikke uhøflig eller noe når han stopper henne, sier bare at hun skal vente i 15 minutter til så kan hun gå. Men hun klikker jo, prøver å komme seg ut døra, skriker trusler til han, voldelige trusler noe som sier til meg at hun ikke klarer å beherske seg. (Jeg vet at jeg er normativ nå når jeg svarer på denne oppgaven)

2. Kan du si hvilke kulturelementer hun og han gjør gjeldene i denne spesielle kommunikasjonssituasjonen. (Dynamisk kulturforståelse.) 
Når det kommer til utseende til den "tøffe" jenta, så kler hun seg på en måte som gjør at hun blir sett på som en som ikke har respekt for voksne mennesker. Den intenderte meningen hennes kommer også fort frem ved at hun er frekk og begynner å skrike fordi hun blir mer og mer irritert.

3. Er det forskjeller på gutter og jenter når det gjelder kommunikasjon? Hva består forskjellene i? 
Kan kulturfiltermodellen hjelpe deg til å forstå hva som skjer? 
Kommunikasjon handler om bevegelser, øyekontakt, sosiale samspill, samarbeid og mimespill, ikke bare språk. Men i denne situasjonen er det mellom ei ung respektløs jente og en mann som er lærer. Læreren skal jo være den ansvarlige som skal ta ting seriøst, mens jenta vil kanskje bare ha det moro og bråke litt. Jeg vil også si at jenter tolker mye innom det guttene sier, mens guttene tar det mer bokstavelig og da kan det skje kulturkonflikter, men jeg mener også at det spørs hvilken situasjon vi er i på grunn av at ikke alle mennene eller guttene er like, det samme med jentene/kvinnene. Meninger, tankegang og oppførsel forandrer seg hele tiden. Kulturfiltermodellen hjelper meg/oss ganske mye, for den forklarer tankegangen mellom to forskjellige personer, i dette tilfellet; mellom gutter og jenter. Hvordan hun/han tenker det, hvordan hun/han sier det, hvordan hun/han får det frem og hvordan jenta eller gutten tolker det.

mandag 3. september 2012

Testing....testing


Første innlegg som testing for KK klassen min. Siden jeg skal fortelle dere som leser bloggen min om hva jeg har lært hittil i klassen så starter jeg med å si at jeg har lært om hva kultur er og om forskjellige begreper innenfor dette temaet. Kultur har så mange definisjoner at det er vanskelig og velge bare noen få, men en ting jeg kan si definitivt er at kultur er lært og ikke medfødt. Kultur er det som innebærer språk, religioner, normer og regler, skikker, moral, historie, vaner, handlemåter, tradisjoner og så mye mer. Å være en del av en kultur kan gi oss en følelse av å være en del av noe, tilhørighet. Det gir oss en viss identitet i et samfunn.

En liten oppsummering på hva vi lærte i det første kapittelet på ndla.no:
Vi lærte hva det normative, det beskrivende og det dynamiske kulturbegrepet er for noe. Vi lærte de fem kulturbegrep kategoriene:
·         Åndsliv/skapende aktiviteter
·         Aktiviteter (sport, matkulturer, klær)
·         Arv og minne (stavkirker, gravhauger, kulturlandskap og språk)
·         Livsform
·         Meningsfellesskap (verdier/normer)
Vi har også lært om motkulturer, subkulturer og etnosentriske kulturer og mange andre kule begreper. 

I denne morsomme lille komediesnutten kan vi se et eksempel på tverrkulturell konflikt og hvordan språk kan forstås forskjellig fra andre kulturer. Dette kan defineres som et kulturmøte mellom to separate kulturforståelser. Filmen kan også illustrere en dynamisk kulturforståelse. 


Lønnetreet er det nasjonale symbolet for Canada. Dette bildet kan være en deskriptiv måte å vise fram noe som alle forbinder med landet. Det kan også være en normativ kulturforståelse over stoltheten deres. Man finner et lønnetre blad både på det nasjonale flagget og riksvåpen, noe som sier hvor viktig lønnetreet har vært for landet. Spesielt når det kommer til utvinningen av lønne sirup.